You are here
Home > autobanden > Zijn je oldtimer banden nog goed?

Zijn je oldtimer banden nog goed?

oldtimer-klassieke-auto

Je oldtimer mag bijna weer de buitenlucht in! De lente komt eraan en daarmee start ook het oldtimer seizoen weer. Klassieke auto’s en motoren die de hele winter binnen gestaan hebben, komen weer buiten. Jij hebt ze vast ook wel eens gezien op de eerste mooie lentedag. Vaak meerdere op dezelfde dag. Heb jij een oldtimer of klassieke auto dan weet je hoe leuk het is om weer die eerste rit in de zon te maken. Maar voor je in de auto stapt en de sleutel omdraait, is een kleine check wel zo slim en let met name op je oldtimer banden. Je kunt voor een gratis zomercheck van je auto bij veel garages terecht. Tijdens deze zomercheck controleert een monteur je auto op een aantal punten die in de winter het zwaar te verduren hebben gehad en punten die je in de zomer nodig hebt. Denk aan accu, airco, banden en ruitenwissers. De garage biedt het aan als mooi moment om nieuwe klanten met zijn of haar bedrijf kennis te laten maken en voor jou is het een mooie service. Ook met je dagelijkse auto ben je bij veel bedrijven natuurlijk van harte welkom. Maar in dit artikel bespreken we het belang voor je oldtimer. Anders dan je dagelijkse auto heeft deze toch wat maanden stil gestaan en dit betekent in sommige gevallen ook echt achteruitgang.

Oldtimer banden checken

oldtimer-banden-checken

Je bent op BandenBlog, dus vandaar dat we het gaan hebben over de banden. Als je slim bent geweest heb je, en hier komt het:

  • Je oldtimer een stukje van de grond gezet
  • Je klassieke wagen af en toe even verplaatst
  • De banden op hogere spanning gezet
  • De wielen van de auto gehaald

Waarom? Van het lang op één plek staan wordt de band vierkant! Dit is geen grap, er komt een platte kant aan waar het gewicht van de auto maandenlang op de grond gerust heeft. Dit geeft niet alleen trillingen tijdens het rijden maar kan ook gevaarlijk zijn. Het binnenwerk van de band kan namelijk beschadigd zijn. Ook bij caravans en campers is dit een voorkomend probleem doordat ze vaak 11 van de 12 maanden stil staan!

Allereerst check je bandenspanning of er niet te weinig maar ook niet teveel luchtdruk in de banden zit. Daarna check je de band op zichtbare schade. Ten derde bekijk je de DOT code van de band. Deze code geeft aan hoe oud de band is. Het is namelijk een code die de productiedatum van de band laat zien. De DOT code bestaat uit het weeknummer en laatste twee cijfers van het jaartal. Bij echt oude banden zijn het 3 cijfers, voor jaartal werd toen 1 cijfers gebruikt. Is de band ouder dan 10 jaar, dan direct vervangen, het materiaal is sterk verouderd. Wij raden je aan de banden bij 8 jaar ook te vervangen, ook al is het profiel nog goed, de band kan onveilig zijn.

Banden opslaan

We hebben net al even aangegeven hoe je je oldtimer of ander voertuig die weinig kilometers maakt goed kunt opslaan, maar waar kun je nog meer rekening mee houden? Het materiaal van de banden is het beste bestand tegen ouderdom wanneer ze in een droge, koele, donkere ruimte opgeslagen worden. Direct zonlicht moet je absoluut vermijden maar helemaal donker heeft de voorkeur. De spanning waar we het net over hadden, als je de banden onder de auto laat, kan tot schade aan de band lijden. Het beste is bij een voertuig die niet gebruikt wordt en waarvan je weet dat deze de eerste tijd ook niet meer zal rijden om de banden te demonteren. Je haalt ze van de auto en slaat ze netjes op. Dan als laatste de ruimte, het beste is een constante, lage temperatuur en voorzien van voldoende ventilatie.

Het reservewiel controleren

Het reservewiel hoop je niet nodig te hebben, maar je komt van de regen in de drup als deze ouder dan 10 jaar is, schade of en een te lage spanning heeft. Check deze dus ook om bij pech er wél wat aan te hebben.

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog