You are here
Home > Winterbanden > Winterbanden Nederland verplicht? JA / NEE

Winterbanden Nederland verplicht? JA / NEE

winterbanden verplicht

Winterbanden in Nederland verplicht stellen, dat is de vraag waar twee onderzoeken zich over gebogen hebben. Het eerste onderzoek was in opdracht van marktplaats en Vaco (bandenbrancheorganisatie) en werd uitgevoerd door GfK. Het tweede onderzoek was van NH Peilt en kwam via RTV Noord Holland in de media. Maar wat vindt Nederland van winterbanden, moeten mensen zonder winterbanden bijvoorbeeld aansprakelijk worden verklaart bij een ongeval? Of zij winterbanden, zoals RTV Noord Holland aangeeft “Onzinnige geldklopperij”.

Winterbanden verplicht

In landen om ons heen zijn winterbanden veelal verplicht. Denk aan Duitsland waar je in een bepaalde periode zelfs een boete kunt krijgen wanneer je zonder winterbanden de weg op gaat. Of zoals in Frankrijk waarbij je aansprakelijk kunt worden gesteld als je in een aanrijding betrokken raakt en je auto nog op de zomerbanden stond. Dit laatste scenario kwam in een onderzoek van Marktplaats en Vaco aan bod. Het onderzoek stelt dat mensen die geen winterbanden hebben tijdens winterse omstandigheden nalatig zijn en dus de schuld in de schoenen geschoven kunnen krijgen bij schade. Het vreemde va het onderzoek is dat dit aangegeven wordt door mensen die wél winterbanden hebben. Dit is ongeveer 35% van Nederland. Daartegenover staat dus een enorme groep mensen, bijna tweederde die geen winterbanden heeft. Mensen met zomerbanden rijden wel minder, slecht eenvijfde rijdt meer dan vijftienduizend kilometer. Je kunt je voorstellen dat deze groep dus helemaal niet zo welwillend ertegenover staat om ineens honderden euro’s te besteden aan winterbanden kopen. Dit brengt ons bij het volgende onderzoek.

Winterbanden onzin

Winterbanden, dat is alleen maar om geld naar de garages te brengen. Met de zachte winters in Nederland zouden winterbanden onnodig zijn. Zeker voor mensen die niet voor woon- werkverkeer al vroeg van huis hoeven zou de stap naar winterbanden niet nodig zijn. Dit wordt ook gesteund door de cijfers dat mensen zonder winterbanden minder kilometers maken. Bovendien schijnt het zo te zijn dat de schades veroorzaakt worden door mensen die wel winterbanden hebben. Iedereen die op wintersport gaat kent het beeld van de Duitse snelweg waar een wegpiraat over sneeuw en ijs je komt inhalen met 160 kilometer per uur.

Bandenblog conclusie

Op de vraag of winterbanden verplicht gesteld moeten worden in Nederland zouden wij van Bandenblog zeggen, nee. De huidige regelgeving voldoet om aansprakelijkheid vast te stellen bij een ongeval. Als jij achterop iemand rijdt omdat je remweg te lang was vanwege je zomerbanden dan heb je alleen maar jezelf ermee. Veel schade is blikschade en dan ook nog vaak eenzijdig. Weet je zeker dat je in de winter veel moet rijden en al vroeg van huis moet, ga winterbanden kopen! Staat je auto vaker thuis en rij je achter de strooiwagen aan, dan kun je overwegen om zomerbanden onder je auto te houden. Ons advies in dat geval; kies een goede all season band. Je hebt zelfs all season banden zoals de Goodyear Vector 4Season of Vredestein Quatrac, dit zijn hele goede autobanden die ook in winterse omstandigheden je goede rijeigenschappen bieden.

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog