You are here
Home > Winterbanden > Winterbanden met velg of zonder velgen kopen?

Winterbanden met velg of zonder velgen kopen?

winterbanden op velg

Wat is nou slim, winterbanden met velg kopen of zonder velg? Tegen deze vraag lopen veel mensen aan wanneer ze zich gaan oriënteren op winterbanden kopen. Maar wat is nou een verstandige keus? Bandenblog zet de voordelen en nadelen voor je op een rijtje! Lees verder of bekijk hier de opties voor banden met velg kopen.

Winterbanden met velg kopen

michelin alpin a5 velgen
Mooie foto van Michelin Alpin A5 op lichtmetalen velg.

Laten we beginnen met je winterbanden op velg kopen, waarom is dit een goede keus?

Goedkope bandenwissel
Je kan de set makkelijker wisselen, eventueel kun je dit met een krik zelf in je garage doen, wanneer je het bij een montagepunt laat doen zijn de kosten lager dan wanneer je de banden op velgen moet verwisselen.

Mooie lichtmetalen velgen
Stel je hebt mooie lichtmetalen velgen onder je auto, bijvoorbeeld de velgen die bij het automerk horen of mooie aluminium velgen die je zelf uitgezocht hebt. Dan is de winter met al dat ijs en pekel een zware tijd voor die licht metalen velgen. Ze gaan eerder oxideren en worden minder mooi. Wanneer je je ‘winterset’ in de winter onder de auto doet, blijft je ‘zomerset’ netjes voor de volgende zomer klaar liggen. Bovendien bestaan er lichtmetalen velgen die beter geschikt zijn voor de winter, er is dan voor een andere lak gekozen en er zijn geen gepolijste of kale aluminium delen die extra vatbaar zijn voor pekel.

Kleinere velgen is meer grip én goedkoper!
Grote velgen worden over het algemeen mooier gevonden, zoals 18 inch, 19 inch of zelfs 20 inch velgen. Bij grote velgen horen bredere banden en waar je op droog wegdek meer grip kan hebben is dit op nat wegdek juist andersom, we leggen uit waarom. Stel je rijdt met brede banden over water, dan drukt de band het water opzij door de groeven in het profiel. Onder een brede band zal het water een langere afstand moeten afleggen om onder de band vandaan te komen dan onder een smalle band. In de winter is een smallere band daarom in veel gevallen beter. Bovendien kun je voor de winter vaak een kleinere inchmaat nemen, dan zijn ook nog eens de winterbanden goedkoper! Op deze manier kan het zijn dat een setje winterbanden op velg in 15 inch goedkoper is dan 4 losse winterbanden in 18 inch!

Bekijk hier het aanbod winterbanden met velg.

Een reserveset
Nog een goede reden om een tweede set velgen met banden klaar te hebben liggen is in verband met velgen reparatie. Heb je bijvoorbeeld een deuk in je velg en moeten de velgen gericht worden of wil je je velgen laten spuiten? Dan ben je je velgen meerdere dagen kwijt. Om toch rond te kunnen rijden kun je in zo’n geval je winterset en tijdelijk onder monteren.

zomerbanden met velg
Foto van zomerbanden op een mooie velg

Winterbanden zonder velg kopen

Klikt goed toch, die mooie set winterbanden met velg in je schuur of in een bandenhotel klaar hebben liggen? Toch zijn er ook redenen waarom je juist geen winterbanden op velg zou moeten kopen maar gewoon een setje losse banden. We noemen ze voor je op.

Goedkoper uit zonder velgen
Je bent goedkoper uit, een set velgen kost al snel 250 euro. Stel dat je winterbanden van 70 euro per stuk koopt dan kost een set met velgen zomaar 530 euro, das een hoop geld om die 4 koude maanden door te komen!

Niet iedere velg past onder iedere auto
Heb je net je set winterbanden met velgen goed voor elkaar, gaat je auto kapot. Je koopt een andere auto maar je winterset past daar niet onder omdat er andere velgen onder passen. Wanneer je je set op internet aanbiedt krijg je nog maar een fractie van wat je er zelf voor betaald hebt. Wanneer je van plan bent binnen een jaar je auto weg te doen is een set winterbanden met velgen kopen onverstandig.

vredestein-quatrac-5-bandentest-autobild
Foto: Vredestein Quatrac 5 all season banden

Alternatief: All Season banden

Er is nog een alternatief voor winterbanden zonder velg kopen, je kan all season banden op je huidige velgen laten monteren. All season banden zijn geschikt voor matige winters, zoals het klimaat in Nederland vaak heeft. Je rijdt het hele jaar door op dezelfde banden waardoor je nooit hoeft te wisselen. Een nadeel is dat all season banden soms iets sneller kunnen slijten en in extreme omstandigheden iets minder presteren. Denk aan erg natte dagen met veel water op de weg of extreme winterse omstandigheden. Je kan het beste all season banden kopen met het sneeuwvlok symbool, dan weet je dat de banden onafhankelijk getest zijn!

Nog een laatste tip: Mocht je winterbanden met velg willen kopen dan is het slim om eerst even op Speurders of Marktplaats te kijken, je kan vaak prima setjes winterbanden op velg kopen voor een goede prijs.

Bandenblog wenst je een fijne en veilige winter!

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl

3 thoughts on “Winterbanden met velg of zonder velgen kopen?

  1. Ik verwisselde mijn autobanden nooit met winterbanden. Ik dacht dat is niet echt nodig, tot ik bij mijn autogarage was en hun mij vertelde dat ik dat beter wel kon doen. Ze legde mij heel goed uit waarom ik dat beter wel kon doen en heb daarom ook besloten om mijn banden te verwisselen.

    1. Hoi, bij een bandenspecialist is vaak de juiste keuze en met name als ze een goede aanbieding hebben. Let bij aanschaf op DOT nummer, dit zegt hoe oud de band is. Ook montage is erg belangrijk, je wilt uiteraard geen schade aan je velgen, dit kan tijdens montage wel eens gebeuren. En slecht gebalanceerde banden geven trillingen in het stuur. Beter dat dit goed gebeurd. Nog een laatste tip, wanneer je auto niet goed is uitgelijnd zullen je (nieuwe) banden sneller slijten, ook hier zijn bij bandenspecialisten aanbiedingen te vinden, zoals gratis uitlijnen bij aanschaf van een nieuwe set winterbanden of zomerbanden. Als het op autobanden aankomt kun je altijd wel wat onderhandelen om een goede prijs te krijgen. Succes met de aanschaf mocht je ze inmiddels niet al gekocht hebben!

Comments are closed.

Top
Bandenblog