You are here
Home > autobanden > Stille autobanden

Stille autobanden

stille-autobanden-goodyear-soundcomfort

Nu auto’s elektrisch worden, maken ze een stuk minder geluid. De ronkende motor is vervangen voor een stille elektromotor. Nu vallen andere geluiden ineens op, vandaar dat er gekeken wordt naar zogenaamde stille autobanden. En hier profiteer je ook van als je nog een gewone benzine- of dieselauto hebt. In dit artikel gaan we het dus hebben over stille banden. Dit zijn banden die minder geluid maken en daarmee je rijcomfort aanzienlijk verhogen.

Wat maakt dat banden lawaai maken en hoe krijg je stille banden?

De vraag die direct gesteld wordt is: waarom maken sommige banden meer lawaai dan andere banden? Het antwoord hierop zit deels in het profiel, in het gebruik en de nieuwste technologie├źn. We gaan per onderwerp antwoord geven op de vraag:

Het bandenprofiel

Dit is een voorname reden waarom banden lawaai maken. Het profiel maakt geluid op de weg. Vandaar dat stille winterbanden moeilijker te maken zijn dan stille zomerbanden, een winterband heeft een veel grovere structuur in het profiel dan de zomerband. Ook zal een bredere band meer geluid produceren dan een band met een kleinere bandenmaat. Per band staat in het bandenlabel aangegeven hoeveel geluid in decibel deze maakt, kortom het rolgeluid van banden.

Een band van hetzelfde merk en model, bijvoorbeeld een Vredestein Quatrac, deze heeft een rolgeluid van 71dB voor de kleinere maten, en 73dB voor de grotere. Hoe dit klinkt? Daar komen we zo op! Bekijk hier alle maten als je benieuwd bent naar de Vredestein Quatrac banden.

Autobanden maken lawaai door slijtage

Sommige banden hebben last van cuppen, dat wil zeggen, scheve, onregelmatige slijtage waardoor de banden zaagvormig worden op de zijkanten. En nu kun je je van een zaag het geluid wel inbeelden, nou die banden maken een vergelijkbaar geluid. Zeer onprettig en vaak moeilijk nog te herstellen. Als je hier last van hebt kun je aan een bandenspecialist vragen de banden van positie te wisselen, dit lost het in sommige gevallen op.

Technologie stille autobanden

En nu, om aan te sluiten bij de inleiding gaan we het hebben over technologie. We doen dit aan de hand van het voorbeeld van de nieuwste technologie van Goodyear, namelijk Goodyear SoundComfort. De naam zeg eigenlijk al alles, minder geluid in de auto geeft meer comfort. Goodyear is op het idee gekomen om een polyurethane schuimlaag in de band te doen. Deze laag zit dus aan de binnenkant, tussen de band en de velg en is van een geluidsabsorberend materiaal. De herrie die je banden kunnen geven, kunnen hiermee tot wel 50% minder worden!

Hadden we dit uitgevonden voor de elektrische auto zijn opmars maakte? Dacht het niet! Toen had niemand het over het geluid van banden, dat geluid kwam toch niet boven de motor uit. Maar nu kun je deze stille autobanden kopen voor onder je benzine- en dieselauto. Voor veel auto’s zul je dit geluid echt gaan merken, mede door de steeds stillere motoren, betere isolatie en ook betere wegen, althans in Nederland.

Stille autobanden kopen

Wil je stille autobanden kopen, dan zijn er twee opties. Goodyear banden kopen met SoundComfort of selecteren op banden met een zo laag mogelijke waarde voor geluid in dB op het bandenlabel. Ga je voor de eerste optie en ga je zo’n moderne set goodyear’s kopen? Dan geeft Goodyear tijdelijk een noise-cancelling koptelefoon kado. Dan wordt het helemaal lekker stil, ook buiten de auto!

Klik op het logo van Goodyear SoundComfort om naar de site te gaan en zelf het geluid alvast te beluisteren!

goodyear-soundcomfort


Bron: Goodyear
Bron 2: Vredestein

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog