You are here
Home > Winterbanden > Nokian vervalste banden in de bandentesten!

Nokian vervalste banden in de bandentesten!

nokian bandentesten vervalsingen

Nokian banden, te goed om waar te zijn?
Nokian winterbanden horen tot de beste ter wereld, ontwikkeld in het koude Finland waar écht winters zijn, kon dat ook niet anders. Maar waren de winterbanden van Nokian niet té goed om waar te zijn? Het bedrijf heeft in een recent persbericht naar buiten gebracht dat tijdens de testen andere banden gebruikt werden dan de winterbanden die je bij de bandenspecialist koopt. We beantwoorden een aantal vragen die mensen hebben.

Banden vervalsen voor de bandentest, kan dat?

Ja en nee, veel onafhankelijke organisaties die bandentesten uitvoeren kopen hun autobanden zelf bij een bandenspecialist, hierdoor krijgen zij de banden die jij en ik ook onder de auto hebben. Sommige testers halen hun banden echter bij de fabrikant, en deze banden waren mooier dan degene die je krijgt als je op pad gaat voor autobanden kopen. Nu moet je niet denken dat iemand voor een Nokian Hakkapeliitta test ineens een heel andere band krijgt, nee, de band is iets beter gemaakt dan normaal het geval is. Om een generiek voorbeeld te geven: Als je een band heel veel grip wilt geven, moet het compound waar de band van gemaakt is, zacht zijn. Maar een zacht compound slijt veel sneller dan een hard compound. Het hardere compound zal natuurlijk weer minder grip bieden. Wat heeft Nokian gedaan, ze hebben een band ontwikkeld die op sommige punten verdere geoptimaliseerd was dan de banden die je koopt.

Heb ik nu een waardeloze band gekocht?

Nee, het gaat om een procentuele wijziging waar je niets van zou merken maar wat tijdens een test wel beter presteert. Aangezien er veel onafhankelijke testen zijn en veel bandentesten uitgevoerd worden met banden die je bij de bandenspecialist koopt, is er niks aan de hand. De verschillen zijn klein en nog steeds is bijvoorbeeld die Nokian Hakkapeliitta 8 een uitstekende winterband.

Moet ik rekening houden met vervalste bandentesten?

Ja, het kan nog steeds zo zijn, net als met de sjoemeldiesel van Volkswagen bleek, dat bedrijven tijdens de test dingen doen om te manipuleren. Nokian is er nu mee naar buiten gekomen en heeft belooft zijn leven te beteren. Voortaan échte banden tijdens de bandentesten!

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog