You are here
Home > autobanden > Hoe belangrijk zijn de autobanden tijdens aquaplaning?

Hoe belangrijk zijn de autobanden tijdens aquaplaning?

aquaplaning-autobanden

Aquaplaning ontstaat vaak op natte wegen, bijvoorbeeld na een flinke regenbui. Op de weg ligt dan een laagje water, wat door je autobanden weggedrukt moet worden. Bandenprofiel heeft namelijk alleen grip op de weg als er niks tussen het loopvlak van de band en het wegdek zit. Bij een flinke regenbui ligt er zoveel water op de weg dat er een dun laagje water ontstaat voor de banden en eronder. Je auto gaat dan glijden over dit laagje en verliest grip, waardoor je auto onbestuurbaar wordt. Dit noemen we aquaplaning en het is geen pretje. Je kunt er namelijk enorm van schrikken als je ineens geen controle meer over je auto hebt.

Hoe kun je aquaplaning verminderen?

De rijsnelheid speelt een grote rol bij het voorkomen van aquaplaning. Bij een snelheid vanaf 50 km/u kan er al aquaplaning ontstaan. Rij je met hoge snelheid over een kletsnat wegdek, dan zullen je banden nog meer moeite hebben om al het water opzij te duwen. Je snelheid aanpassen is dus het eerste wat je moet doen als je merkt dat je auto het contact met de weg verliest. Als je langzamer gaat rijden, zul je snel merken dat je weer controle over je auto krijgt.

Een tweede factor zijn je autobanden. Deze zijn ontzettend belangrijk bij het tegengaan van aquaplaning. Wist je dat het contactvlak van een autoband ongeveer net zo groot is als je handpalm? Dat is ontzettend klein. Je zult dus begrijpen dat er bij te hoge snelheid op een nat wegdek makkelijk contactverlies optreedt. Daarnaast spelen het bandenprofiel, de bandenspanning en het type band een doorslaggevende rol bij het voorkomen van aquaplaning.

De rol van het bandenprofiel bij aquaplaning

Het bandenprofiel heeft op 2 manieren invloed op aquaplaning:

  • door de diepte van het profiel en
  • door het type profiel.

De aanbevolen minimale profieldiepte voor zomerbanden en seizoenenbanden is 2 mm en voor winterbanden 4 mm. Dit zijn geadviseerde profieldieptes. De wettelijke profieldiepte ligt voor alle banden op 1,6 mm, maar daarmee red je het echt niet op een weg waar net een hoosbui op gevallen is. De profieldiepte van nieuwe banden ligt namelijk tussen de 7 en 9,5 mm. Deze zijn uitstekend in staat om behoorlijk wat water af te voeren. Zorg dus dat je nieuwe autobanden laat monteren als het bandenprofiel van je oude banden te ver is afgesleten.

Naast de profieldiepte bepaalt ook het type profiel hoe goed een autoband het water kan afvoeren. Lengtegroeven zorgen voor de waterafvoer. Je ziet dat bijvoorbeeld goed bij zomerbanden en speciale regenbanden. Een band met meerdere, brede lengtegroeven is goed in staat om water af te voeren en aquaplaning tegen te gaan.

De breedtegroeven in een bandenprofiel zijn ook belangrijk voor de waterafvoer. De breedtegroeven staan haaks of schuin op de lengtegroeven. Het water wat in de lengtegroeven komt, wordt zo naar de zijkant van de band afgevoerd. Een goed water afvoerende band kun je dus herkennen aan de diepe lengte- en breedtegroeven in het profiel.

Bandenspanning en aquaplaning

Als vuistregel geldt dat je 1x per maand je bandenspanning moet controleren en oppompen om je banden op de juiste spanning te houden. We zagen al dat het contactvlak van een autoband heel klein is. Een verkeerde bandenspanning heeft rechtstreeks invloed op dit contactvlak en dus ook op het risico van aquaplaning.

Een te lage bandenspanning geeft een groter contactoppervlak met de weg. Nu kun je denken: “Dat is toch juist gunstig bij aquaplaning?” Nou nee. Het extra contactoppervlak bestaat uit een stuk band waar geen profiel op zit, dus je raadt het al: dat helpt niet. Het veroorzaakt alleen maar een langere remweg, instabiliteit en meer slijtage aan de zijkanten van je banden.

Wat gebeurt er als je bandenspanning te hoog is? Dan gebeurt er eigenlijk het omgekeerde als bij een te lage bandenspanning. Het contactvlak met de weg wordt juist kleiner, waardoor je vooral op het middenprofiel rijdt, wat sneller zal slijten. Hierdoor vermindert je grip op de weg en dat geeft weer een hoger risico op aquaplaning. Zorg er dus voor dat je de banden met de juiste bandenspanning laat oppompen.

Zo beïnvloedt het type band de aquaplaning

Als je aquaplaning zoveel mogelijk wilt voorkomen, kies dan de juiste band voor elk seizoen. De waterafvoer bij regen en nat wegdek is bij zomerbanden beter dan bij winterbanden of 4-seizoensbanden. Dat komt omdat het profiel van zomerbanden meer lengte- en breedtegroeven heeft dan een winterband. Wil je echt zo min mogelijk last hebben van aquaplaning, kies dan voor een speciale regenband.

De invloed van autobanden op aquaplaning

Autobanden zijn dus heel belangrijk bij het verminderen van aquaplaning. Op de weg- en weersomstandigheden heb je vaak geen invloed, maar de kwaliteit van je banden kun je wel direct beïnvloeden. Bijvoorbeeld door je banden op de juiste bandenspanning te houden. Of door je banden op tijd te vervangen en het juiste type band voor het seizoen te kiezen. Zo kun je het risico op aquaplaning behoorlijk verminderen.

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog