Zomerbanden zijn speciaal gemaakt voor gebruik in het voorjaar en de zomer. Het bandenprofiel van een zomerband is ontworpen om het beste te presteren bij temperaturen boven de 7 °C, op zowel natte als droge wegen. Zomerbanden zijn gemaakt van een zachtere rubbermix die minder weerstand biedt bij hogere temperaturen. Zo zorgen deze banden voor een lager brandstofverbruik en een betere stabiliteit en wegligging in warmere weersomstandigheden.
Welke kwaliteitsverschillen zijn er tussen banden?
Ga je zomerbanden kopen, dan kom je er snel achter hoeveel keus er is. Er zijn heel veel banden in diverse prijsklassen. Je kunt banden onderverdelen in premium banden, middenklasse banden en budgetbanden. De verschillende klasse banden verschillen met name in grip, brandstofverbruik, geluid (stille banden of veel lawaai), comfort en levensduur.
Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn over de levensduur van een band proberen we toch een indicatie te geven. Uiteindelijk is de levensduur erg afhankelijk van rijgedrag, type auto en de kwaliteit van de wegen waar je rijdt. Je kunt je voorstellen dat een Tesla de banden sneller verslijt dan een Volkswagen Up!. Dit komt door de snelheid van optrekken, het gewicht wat op de banden rust en het type gebruik van de auto. Bovendien is goed onderhoud van je banden belangrijk. Rij je met een te hoge bandenspanning of juist een te lage bandenspanning? Dan zal de band vele male sneller slijten omdat het gewicht niet gelijk verdeeld is over het profiel.
Als we een voorzichtige schatting doen zou een band ongeveer 40.000-60.000 km mee gaan. Helaas zijn hier geen indicaties van fabrikanten van. Om een goede keuze te maken tussen premium-, middenklasse- of budgetbanden kun je kijken naar de verschillende eigenschappen. Gebruik hiervoor bandenlabels en bandentesten. Hieronder gaan we algemene eigenschappen per rubriek bekijken.
Premium banden
Premium banden worden gemaakt door de grote bekende merken zoals Michelin, Bridgestone, Pirelli, Continental, Goodyear en Dunlop. Een voordeel van premium banden is dat deze banden vaak een superieure grip en verbeterde brandstofefficiëntie hebben. Ze zijn over het algemeen stiller en bieden meer comfort. Je ziet dit terug in bandenlabels en testen.
Middenklasse banden
Er zijn veel banden in de middenklasse, zoals de merken Firestone (eigendom van Bridgestone), Uniroyal en Yokohama. Deze kosten minder en bieden vaak toch goede kwaliteit. Onze voorkeur heeft het om te kiezen voor een bandenmerk die onderdeel is van een premium merk. Je zult misschien iets meer werk moeten doen om de bandentesten te bekijken, maar er zitten zeker pareltjes tussen.
Budgetbanden
Gaan we in het lage prijssegment banden kijken dan komen we in de budgetklasse uit. Budgetbanden zijn onbekende merken waar nauwelijks testen van bekend zijn of merken die onderaan in de bandentest eindigen. Je kunt nog steeds een vergelijking maken met de bandenlabels. We raden je aan niet bij de slechtste resultaten in de bandenlabels te gaan kijken, veiligheid staat voorop als het om banden gaat.
De juiste maat zomerbanden
Je nieuwe banden moeten natuurlijk perfect op de velgen van je auto passen, maar ook de juiste snelheids- en laadindex hebben. Koop je banden met de verkeerde laad- of snelheidsindex, dan is de kans groot dat je een klapband krijgt. De band is dan niet gemaakt voor het gewicht of de snelheid van jouw auto. Koop dus altijd banden met de juiste indexen.
Als je deze gegevens wilt weten, kijk dan op de zijkant van je huidige autobanden. De maat van de banden staat daar vermeld in een format wat bijvoorbeeld lijkt op dit: 175/50 R16 96H. Dit is wat elk onderdeel betekent:
- 175 – de breedte van de band in mm
- 50 – dit is de hoogte van de band als een percentage van de breedte
- R – radiaalband
- 16 – velgmaat in inches
- 96 – laadindex van de band
- H – snelheidsindex
Met deze gegevens kun je dan bepalen of de nieuwe band goed onder je auto gaat passen.
Hoe kun je de leeftijd van een band aflezen?
Als je nieuwe banden gaat kopen, dan is het goed om te weten hoe oud de banden zijn. Banden kunnen na de productiedatum een tijdje in een opslag liggen. Dat is op zich niet erg, maar ook banden die niet worden gebruikt kunnen verouderen waarbij het rubber uitdroogt. Als vuistregel kun je aanhouden dat een band van 10 jaar echt te oud is. Heb je banden onder je auto en zijn ze ouder dan 10 jaar? Dan is onmiddellijk vervangen aan te raden. Koop je banden? Dan wil je niet dat ze ouder zijn dan 3 jaar. De Nederlandse branchevereniging VACO geeft aan dat banden ouder dan 3 jaar niet meer als nieuw verkocht mogen worden. Hoewel er in Europa geen vaste regels voor zijn houden veel partijen 5 jaar als absolute max aan. De VACO gaat er dus net 2 jaar onder zitten om veilig te zijn.
Om achter de leeftijd van een zomerband te komen, kijk je naar de DOT-code. De DOT code is een serie van cijfers die je op de zijkant van een band zien staan. De serie begint met de letters DOT, gevolgd door cijfers en letters. DOT staat voor Department of Transportation, een Amerikaanse overheidsinstantie die deze code verplicht heeft gesteld zodat de leeftijd van een band bepaald kan worden.
De code wordt wereldwijd gebruikt, dus ook in ons land. Ga je nieuwe zomerbanden kopen, controleer dan de productiedatum die in de DOT code staat vermeld. Zoek naar een code die bijvoorbeeld lijkt op 4017. In deze code is 40 de productieweek en 17 is het productiejaar 2017.
Wat kan de juiste band voor jou en je auto betekenen?
Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar nieuwe autobanden kunnen de volgende eigenschappen op een positieve manier verbeteren:
- Grip en stuur gedrag
- Rijcomfort
- Brandstofverbruik
Niet elk merk en type band zal al deze eigenschappen in 1 klap verbeteren. Maar je kunt wel veel verbetering krijgen door bij de aankoop van een nieuwe band op deze eigenschappen te letten. Vind je de levensduur van je banden bijvoorbeeld wat te kort? Controleer dan of ze de juiste bandenspanning hebben. Dit helpt ook bij een te hoog brandstofverbruik.
Is de bandenspanning in orde? Laat je dan eens adviseren over de slijtagegevoeligheid van de diverse zomerbanden die op de markt zijn, of raadpleeg een bandentest. Daar staan soms verrassende resultaten in.
Bereid je goed voor op de aankoop van zomerbanden
Als je nieuwe zomerbanden nodig hebt, bereid je dan goed voor. Schrijf de juiste bandenmaat op voordat je naar de garage gaat of achter je computer gaat zitten om online banden te bestellen. Zorg dat je weet welke rijeigenschappen je graag wilt verbeteren. Wil je meer grip? Of banden die langer meegaan? Dit is allemaal van invloed op het soort banden wat je uiteindelijk gaat kiezen. Plus natuurlijk je budget, want een nieuwe bandenset kost je al snel meer dan 250 euro. Het is dan de kunst om een band te vinden die alle eigenschappen heeft waar je blij van wordt, met het juiste prijskaartje.
Veel succes én plezier met nieuwe banden kopen!
Bron: www.mynrma.com.au