You are here
Home > Vrachtwagenbanden > Brandstof efficiëntie banden omhoog

Brandstof efficiëntie banden omhoog

bridgestone ppg agilon vrachtwagenbanden

Brandstof efficiëntie van banden heeft te maken met onder andere de rolweerstand en het gewicht. Immers hoe minder weerstand een band tijdens het rollen geeft en hoe lager het gewicht, hoe energie zuiniger de band is. Nu merk je daar als automobilist niet zo veel van. Een autoband met energie label F zal ongeveer 0,15 liter meer brandstof nodig hebben per 100km. Je auto een beetje langer uit laten rollen of minder hard optrekken zal meer verschil gaan maken. Een branche waar het wel degelijk een verschil maakt is de transport. Vrachtauto’s rijden veel kilometers en verbruiken veel brandstof. Een band die hier 5% zuiniger is, maakt een groot verschil. En daar is goed nieuws over. Er zit een nieuwe generatie energie zuinige banden aan te komen

Bridgestone en PPG

Met steun van het Ministerie van Energie uit de VS wordt gewerkt aan dit project. En de werkzaamheden vinden plaats in… ons eigen landje! In Delfzijl (Groningen) staat de fabriek van PPG. PPG heeft een nieuw product gemaakt, Agilon, een type silica (een grondstof voor banden). Deze grondstof heeft een aantal voordelen:

  • minder rolweerstand
  • hoger kilometrage
  • verbeterde grip

Allemaal punten dus om de truckbanden van Bridgestone te verbeteren. En laten we hopen dat deze technologie zich doorzet naar de autobanden, want het verschil tussen een klasse A band en een autoband met energielabel F zou toch wel wat hoger mogen zijn. Over 3 jaar weten we het, dan rollen de eerste prototypes de fabriek uit en kan het testen beginnen.

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog