You are here
Home > autobanden > Brandstof besparen op vakantie, check je bandenspanning (TIP)

Brandstof besparen op vakantie, check je bandenspanning (TIP)

autovakantie-bandenspanning-bandenblog

Autovakantie gepland? Check je bandenspanning, zo kun je veel brandstof en daarmee geld besparen. Bovendien slijten je banden minder snel en is het veiliger. Waar wacht je dus nog op, pomp op die banden! Je bandenspanning checken kan eens in de maand, maar veel mensen doen dit minder vaak of zelfs nooit. In het laatste geval ben je een dief van je eigen portemonnee en een gevaar voor anderen. Bandenblog verteld je hieronder waarom maar eerst willen we je toch even erop wijzen: check in ieder geval je bandenspanning voor je een paar duizend km’s gaat rijden richting je vakantiebestemming. Voor iedere lange rit is het verstandig maar voor zo’n lange rit zeker, doe het dus gewoon even, bedankt!

Goed, nu je dit beloofd heb, gaan we je uitleggen waarom je je bandenspanning moet checken. Mocht je nog niet overtuigd zijn en denken, ach Bandenblog, de banden hebben nog steeds wat lucht in zich dus waarom zou ik, dit overtuigd je!

Bandenspanning controleren is geld besparen!

Namelijk de bandenspanning van autobanden te laag of te hoog brengt een hogere slijtage mee, de banden slijten namelijk bij een te hoge spanning meer in het midden doordat de zijkanten minder druk op de weg hebben. Bij een lage spanning is het andersom, de autobanden rusten te veel op de zijkanten van het bandenprofiel waardoor die juist meer slijten. Hoe beter de druk verdeeld is, hoe regelmatiger de band slijt en dus hoe minder de band slijt. Kortom, je moet sneller weer autobanden kopen wat je weer klauwen met geld kost, dus beter ff je banden oppompen. Klinkt logisch toch?

Nog een reden waarom het duurder is om met te lage bandenspanning in je autobanden te rijden. Denk aan het naar school fietsen op een oude fietsband. De band is slap en heeft een grotere voetprint op de weg waardoor je rolweerstand hoger is en je harder moet trappen. Nu kost dat energie maar bedenk eens hoeveel energie en dus brandstof (lees: geld) het kost om een auto van 1500kg vooruit te krijgen op slappe autobanden, pure geldverspilling!

Nog even de cijfers bandenspanning op een rijtje:

Banden verliezen gemiddeld een 3-5% van hun spanning per maand, dat betekent dat je na 6 maanden al een derde minder lucht in je banden hebt zitten!

Met dat verschil van ongeveer 30% verbruik je tot 5% meer brandstof, dit zou dus op een autovakantie van 5000km al snel neerkomen op meer dan 15 liter brandstof en pak en beet 25 euro!

Dan hebben de banden die sneller slijten, dat is met 30% minder spanning ongeveer 40% sneller! Afhankelijk van je bandenmaat zullen de autobanden prijzen hoger of lager zijn, dus reken maar uit wat dat kost.

Veiligheid en bandenspanning, je checkt je bandenspanning ook voor anderen

Nog niet overtuigd? Veiligheid en bandenspanning gaan hand in hand en doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor anderen. Op autobanden met verkeerde bandenspanning is je remweg langer. Autobanden zijn ontworpen om op de juiste spanning te rijden. Zo is er optimaal contact met het wegdek, heeft het design van het profiel zijn functie en kan je snel remmen. Autobanden op verkeerde spanning hebben een slechter contact met de weg, het bandenprofiel waar jaren van ontwerpen inzit om zo goed mogelijk te functioneren komt niet tot zijn recht en jouw remweg is uiteindelijk langer.

Het is echter niet alleen remweg, ook bij optrekken of in de bochten willen je banden grip bieden. Dit kunnen ze alleen als ze voldoende contact met de weg hebben en een band met overspanning of onderspanning heeft dit gewoonweg niet. Resultaat: slippen, slechte prestaties op slecht wegdek etc.

Genoeg info gehad over autobanden en bandenspanning?

Wij hopen het want als je nu nog niet overtuigd bent zal misschien niets je overtuigen. Alhoewel… Je checkt waarschijnlijk je oliepijl koelvloeistof of minimaal je ruitenwisservloeistof voor je autovakantie, onze tip, rij even langs de garage of bandenspecialist en vraag direct om je bandenspanning te controleren. Zo heb je er zelf geen werk aan en is het toch maar mooi gedaan!

Fijne vakantie gewenst namens het team van Bandenblog

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl
Top
Bandenblog