
Elektrisch rijden wordt de nieuwe standaard. De elektrische auto’s, bussen en scooters zijn bezig aan een ongekende opmars, waarbij de fossiele brandstofmotoren langzaam maar zeker het onderspit delven. Met het oog op duurzaamheid en de ecologische voetdruk kan dat natuurlijk ook niet anders. Er zijn echter niet alleen maar voordelen. Elektrisch rijden komt nog steeds met een aantal uitdagingen en nadelen – en daarbij gaat het vaak om de autobanden. Maar hoe zit dat nou echt?

Elektrisch rijden staat gelijk aan banden vreten
Misschien heb je ons artikel al gelezen over de Michelin X InCity Energy Z voor bussen. Een band die speciaal ontwikkeld is voor de elektrische bussen, omdat de conventionele banden niet in staat zijn om het extra gewicht op te vangen van de accu’s voor het elektrisch rijden. Elektrische voertuigen hebben nou eenmaal meer gewicht dan hun tegenhanger op fossiele brandstoffen en daar moet rekening mee gehouden worden.
Dé plek waar je dit het beste merkt, zijn de banden. De banden van een auto of bus zijn de plek waar al het gewicht van het voertuig opgevangen moet worden. Tientallen kilo’s lijken een klein verschil, maar wanneer je beseft dat dit een permanente druk is voor de tienduizenden kilometers die afgelegd worden, dan is het een heel ander verhaal. Zeker wanneer het niet om tientallen kilo’s gaat, maar véél meer. Zo is het rijklaar gewicht (zonder passagiers of bagage) van een Tesla Model X bijna 2500 kilo. Ter vergelijking: Een Audi Q5 met een 2.0 benzinemotor weegt rond de 1800kg. De Tesla weegt dus maar liefst 700 kg meer!
Gaat het nou echt alleen maar om gewicht?
Kijken we naar de elektrische auto, dan is gewicht écht niet de enige factor. Een andere factor die vaak vergeten wordt, is de koppel. Bij een elektrische auto hoeft de koppel niet opgebouwd te worden. Het volledige vermogen van de motor kan direct overgebracht worden naar de banden. Praktisch wanneer je sportief wilt rijden, maar niet echt praktisch voor de banden.
Volledige koppel overbrengen en daardoor hard optrekken, vergt namelijk veel van de banden. Tel je daar ook het extra gewicht van de elektrische auto bij op, dan is er inderdaad sprake van een flinke slijtageslag.

Hebben Kia, Hyundai en Renault de oplossing al gevonden?
De Kia e-Niro, Hyundai Kona Electric en de Renault Zoe hebben minder slijtage aan de banden dan de meeste Tesla modellen. Zij gebruiken namelijk gewoon veel hardere banden, waardoor slijtage minder kans krijgt. Dat lijkt een oplossing, maar is het allerminst. De hardere banden zorgen voor meer geluidsemissie en een onprettige wegligging. De banden zijn goedgekeurd voor gebruik in Europa, maar of jij er graag mee wilt rijden, dat is een ander verhaal.
De (winter)banden onder een Tesla Model 3, S of X zijn geen extra harde banden. De meeste autofabrikanten kiezen liever voor een goede band die iets sneller slijt dan een extra harde band die het rijcomfort van de elektrische auto om zeep helpt. Wordt er gekozen voor een standaard autoband onder een elektrische auto met extra gewicht én extra koppel met een sportieve rijstijl? Ja, dan is elektrisch rijden inderdaad gewoon autobanden vreten.
Waar moet een autoband voor elektrische auto’s nou aan voldoen?
We weten nu dat de gemiddelde elektrische auto, oftewel EV 30% zwaarder is dan een auto met de traditionele verbrandingsmotor. Ook is dit gewicht anders verdeeld, omdat het vooral de accupakketten zijn die het gewicht toe doen nemen. Daarnaast is de koppel van de elektrische auto véél directer, waardoor veel meer vermogen lijnrecht naar de aandrijflijnen gestuurd wordt.
Dit heeft gevolgen voor de banden. Elektrische auto’s kunnen niet op conventionele banden geplaatst worden, omdat deze niet op het extra gewicht berekend zijn. Banden met sterkere zijwanden zijn de optie voor de EV. Dus geen hardere banden, maar banden met extra sterke zijwanden om de zijwaartse druk binnen de band op te vangen die veroorzaakt wordt door het extra gewicht van de auto zelf. Je herkent deze banden aan de XL markering. Deze banden zijn dus niet extra large (haha) maar bieden betere prestaties bij extra load!
Daarnaast moet er meer contact met het wegdek zijn. De extra koppel zorgt voor snellere acceleratie, en door meer contact op te zetten met het wegdek, kan de band dit beter opvangen zonder extra te slijten.

En dat is het?
Niet echt. Dit is slechts het begin. Kijken we even niet naar gewicht en koppel, dan hebben we de ruimte om te kijken naar de eigenlijke voordelen van de elektrische auto en de uitdagingen die er nog liggen. Dan komen we twee andere factoren tegen die een grote rol spelen.
Allereerst moet de band voor de elektrische auto stil zijn. Dat is waar de hardere banden falen. Een stille band is optimaal, omdat de elektrische auto relatief stil is. Het laatste wat je wilt, is dat het geluid van de motor vervangen wordt door het geluid van je harde banden.
Daarnaast speelt de rolweerstand een grotere rol van betekenis dan ooit. Autogebruikers willen namelijk een zo groot mogelijke actieradius. Deze actieradius is afhankelijk van de accu, regenererende onderdelen en techniek, maar ook van de rijstijl en de rolweerstand. Wanneer een band veel rolweerstand heeft, is er meer stroom nodig om een bepaalde afstand te rijden. Daarmee wordt de actieradius kleiner.
In een notendop: een autoband voor de elektrische auto moet:
- Sterke zijwanden hebben om het extra gewicht op te vangen. (Tip: kies voor banden met xl markering)
- Meer contactpunten hebben met het wegdek om de extra koppel op te vangen.
- Een laag geluidsemissieniveau hebben voor het rijcomfort. (Kijk dus naar de bandenlabels, het liefst een zo laag mogelijke decibel, oftewel dB)
- Een lage rolweerstand hebben voor de actieradius van de auto. (Ook in de bandenlabels te vinden onder energie efficiëntie)
Daar wordt op dit moment nog hard aan gewerkt, maar met banden als de Goodyear voor de EV, de Elect P Zero van Pirelli en de Energy E-V van Michelin zijn er al veel stappen in de goede richting gezet. En met de toename van het aantal elektrische auto’s op de weg, verwachten we ook veel ontwikkelingen bij de bandenfabrikanten de aankomende maanden.