Autobanden slijten tijdens het gebruik, je koopt je nieuwe autobanden met een millimeter of 8 en je doet ze weg zodra de profieldiepte onder de 2 mm komt. Tijdens het gebruik is er dus rond de 6 millimeter aan autoband achtergebleven op de weg. Dat klinkt als weinig, maar toch is deze vervuiling verantwoordelijk voor 30 tot 50% van het microplastic die op dit moment zorgt voor de milieuproblematiek.
1 kilo per Nederlander per jaar
Gemiddeld laat iedere Nederlander een kilo autoband per jaar achter op de weg en als nog fijner stof in de lucht. Dat is best veel als je er pak en beet van uitgaat dat er 16 miljoen Nederlanders zijn. 16 miljoen x 1 is nog altijd 16 miljoen kilo autoband wat dus in de natuur terecht komt. Via de weg stroomt het met regen in het riool en dan komt het in het water terecht. Hier eten allerlei diertjes dit op waaronder bijvoorbeeld mosselen. Het kan dus zomaar zijn dat als jij je van de zomer weer aan de Zeeuwse Mosselen zit, dat je de banden van je buren aan het eten bent. Nouja, figuurlijk dan.
Volgende maand komt er een rapport uit over de vervuiling, hier zal dit verhaal absoluut weer in naar voren komen. Over een eventuele oplossing kun je nadenken: of we gaan autobanden maken van een ander materiaal dat niet schadelijk is voor de natuur, zoals de autobanden van paardenbloemen waar Vredestein mee bezig is, of we moeten onslijtbare banden maken.