You are here
Home > autobanden > Autobanden kopen? We geven 5 tips!

Autobanden kopen? We geven 5 tips!

Autobanden kopen? Vraag jezelf af, wat zijn de beste autobanden en hoe ben ik goedkoop uit? Bandenblog geeft je graag tips die je helpen de beste autobanden te kopen en niet teveel te betalen. Als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een televisie of naar een nieuwe auto, weet je goed wat je wel en niet wilt. Op het gebied van autobanden hebben de meeste mensen nog nooit over de verschillende wensen die ze voor hun nieuwe banden hebben, nagedacht. Dat is dan ook direct onze belangrijkste tip:

Wat voor autobanden wil je?

1. Denk na over wat je belangrijk vindt bij je autobanden en wat voor automobilist je bent.

 • Comfort: Kies banden die comfort bieden, dit begint al bij je velgen. In de regel zal een hogere inchmaat je minder comfort geven. De hoogte van de band wordt dan kleiner waardoor schokken en trillingen minder goed opgevangen worden. Hetzelfde geldt voor ‘verstevigde’ banden met XL aanduiding, deze zijn vaak minder comfortabel. Let in de bandentesten op resultaten van comfort en wegligging.
 • Sportief: kies banden met goede grip, dus minimaal A of B in de bandenlabels bij grip op nat wegdek. Kijk in de bandentesten naar banden die uitblinken in grip, handeling en remweg.
 • Goedkoop: kijk naar goedkope banden van bijvoorbeeld onbekende merken, maar kies niet blindelings voor de goedkoopste. Met name in deze categorie autobanden kun je snel een miskoop doen. Denk aan banden die op nat wegdek gaan ‘glijden’ of banden die snel slijten. Ook slijtage en bijvoorbeeld brandstof efficientie (bandenlabels) zul je in je overweging mee moeten nemen.

Je weet nu wat voor type automobilist je bent, en welke wensen je belangrijk vindt die meewegen bij de autobanden die je wilt gaan kopen. Er is echter nog een factor die te overwegen is, deze heeft met de seizoenen te maken.

Winterbanden en zomerbanden of all season banden

2. Winterbanden en zomerbanden of een all season band

 • Redenen om voor winterbanden – zomerbanden te kiezen
  • Veel op de weg; wanneer je veel kilometers maakt en vaak ‘s ochtends vroeg al van huis moet, dan is een winterbanden en zomerbanden set fijn om te hebben.
  • Ga je op wintersport of voor je werk naar Duitsland of andere landen met winterbanden verplichting? Daar is het hebben van winterbanden aan te raden en het hebben van banden met winterbanden markering (3peak mountain snowflake symbool) zelfs verplicht.
  • Rij je al je kilometers in Nederland en rij je niet veel, dan is een all season band een goede keus
  • Zomerbanden zijn nog steeds echt specifiek voor de zomer en worden in de winters onveilig geacht. Het is niet aan te raden met zomerbanden in de winter te gaan rijden. Zeker bij sneeuw en ijs bieden zomerbanden nagenoeg geen grip meer. Het is niet zonder reden dat sommige landen een winterbanden verplichting hebben.

Zo, nu weet je al wat je zoekt en welke eigenschappen je in die autobanden zoekt. Laten we ze op een rijtje zetten!

Je zoekt bijvoorbeeld een sportieve zomerband, of een comfortabele all season band. Het kan ook zijn dat je weinig geld aan je banden wilt besteden en een goedkope zomerband zoekt of goedkope all season band. Kies je voor zomerbanden, denk dan ook na over de keuze voor winterbanden, want vanaf oktober, november is het aan te raden deze onder je auto te monteren.

3. Bekijk de bandentesten en recensies van autobanden. Nu je weet wat je zoekt, kun je gericht op zoek gaan. Bekijk een zomerbandentest, winterbandentest of all season bandentest. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent en welke autobanden je wilt gaan kopen. Richt je vooral op de top 5 van de test en eventueel op de andere banden in de top 10. Je kan nu kijken naar merken en modellen en voor jezelf een top 3 maken. Dus stel in het voorbeeld waarin je een comfortabele autoband zoekt, dan zou je lijstje er als volgt uit kunnen zien:

Of als je een goede all season band zoekt:

Degene die een sportieve zomerband zoekt zou het volgende lijstje kunnen hebben:

Goedkoop je autobanden kopen of met service

4. Nu weet je naar welke banden je op zoek bent en kun je je richten op waar je autobanden gaat kopen. Ook hierbij kun je jezelf de vraag stellen, wil ik gemak en service of wil ik goedkoop autobanden kopen?

Wil je gemak en service, bel dan een paar bandenspecialisten in jouw regio en vraag ze een offerte te doen. Vraag erbij om de dot code van de banden te vermelden, hieraan kun je de productiedatum van de banden zien en voorkom je dat je oude banden krijgt. Kies de beste offerte, maak een afspraak en ga langs om je banden te kopen en te monteren terwijl jij rustig kan wachten met een vers kopje koffie.

Wil je geen cent teveel betalen? Dan kun je je zoektocht het beste online starten, zoek op Google naar autobanden en vergelijk alle aanbieders die je kan vinden, kijk ook eens in Duitsland, hier kunnen banden soms nog veel goedkoper zijn. Bestel je banden online, hoop dat ze aankomen bij je adres of bij een montagepunt (selecteer ook deze op de beste prijs) en rij erheen wanneer je banden zijn aangekomen. Nog een tip die je kan toepassen: wanneer je de beste prijs weet, bel dan nog de bandenspecialisten in de regio om te vragen of zij ze ook voor die prijs kunnen aanbieden, soms kopen zij namelijk nog veel goedkoper in of hebben ze ze op voorraad liggen.

5. Autobanden kopen! Zo het is gelukt, je hebt de beste offerte akkoord gegeven en binnen 1 of 2 dagen rij je naar de bandenspecialist voor jouw autobanden! Of je banden liggen klaar bij een montagepunt en je bent daarnaar onderweg. Nu een half uurtje wachten, hopelijk met een kop koffie of thee en een goede wifi verbinding en voila, je auto is weer klaar. Stap in, rij weg en geniet van je nieuwe autobanden.

De redactie van Bandenblog wenst je veel plezier met je nieuwe aanschaf. Oh, en vergeet niet hier je beoordeling van de banden te geven, we zijn benieuwd!

Bandenblog.nl
Werkzaam tussen de autobanden, winterbanden, truckbanden en landbouwbanden hebben we altijd nieuwtjes uit de bandenbranche. We delen het laatste bandennieuws graag met je op bandenblog.
https://www.bandenblog.nl

4 thoughts on “Autobanden kopen? We geven 5 tips!

 1. Handige uitleg! Veel mensen hebben geen idee hoe dit in z’n werk gaat en waar je op moet letten. Slim om dit kort en krachtig uit te leggen :). Zelf ben ik erg te spreken over all season banden! Peter – MAV

 2. Ik ben nu aan het verbouwen van mijn huis en ik vind zo’n detail in mijn interieur heel interessant! Vooral vond ik leuk een idee met een figuurglas – echt origineel en zal perfect bij mijn perzische tapijt passen. Hartelijk bedankt!

  Ik reis heel vaak, maar ik wist niet dat in sommige landen winterbanden verplicht zijn – straks ga ik naar Duitsland en nu weet ik dat winterbanden een “must” voor mij zijn! Ook ga ik akkoord dat het goedkoper is om banden met een service te kopen. Nu ben ik op zoek naar een goede service en hopelijk als ik die vind zal ik geen moeite met mijn nieuwe banden hebben.

 3. Hallo Bandenblog,
  Dankjullie wel voor dit artikel met tips over het kopen van autobanden. Ik hou er van om sportief met mijn cabrio te rijden. Nu weet ik dus dat ik er op moet letten dat mijn banden goede grip hebben.

  1. Hoi Pim, we zijn blij dat ons artikel je geholpen heeft bij het vinden van de juiste autobanden. Veel plezier in de cabrio deze zomer.
   Groet, Team BandenBlog

Comments are closed.

Top
Bandenblog